Gör rent med miljömärkta produkter

Tvätta duntäcke: så tar du hand om duntäcken och kuddar

Att tvätta duntäcke är inte bara hygieniskt, det kan också bidra till att förlänga livslängden på duntäcket. Att tvätta sitt täcke för ofta kan å andra sidan orsaka onödigt slitage. Här får du goda råd om hur du tvättar duntäcken, hur ofta och vilket tvättmedel du kan använda.

Så ska du tvätta duntäcke och kuddar

Täcken, kuddar och sängkläder är en favoritplats för husdammskvalster. Även om du inte är allergisk så är det ändå viktigt att både tvätta och vädra täcken tillräckligt ofta. Vi människor utsöndrar dessutom mycket svett under natten som torkar och blir kvar i täcket. Detta kan göra att dun och fjädrar klumpar ihop sig med tiden – vilket leder till att täcket kommer att tappa en del av sin spänst och isoleringsförmåga.

Hur ofta ska man tvätta duntäcke? Det rekommenderas att du tvättar duntäcken två gånger om året, dock inte mer än fyra gånger. Passa på att vädra och skaka igenom täcket då och då för att hålla det fräschare längre.

Hur ska man då gå tillväga när man ska tvätta sitt duntäcke, och vilket tvättmedel ska man använda? Innan du börjar tvätta täcket bör du kontrollera alla sömmar för att säkerställa att det inte finns hål i täcket, så att dunet inte kan komma ut under tvätten.

Helst ska du bara tvätta en sak i taget, så fyll inte tvättmaskinen med massa annat när du ska tvätta ditt täcke. Det rekommenderas inte heller att tvätta täcken och kuddar tillsammans, eftersom kuddar ofta är mer kompakta och faktiskt kan innehålla lika mycket dun som ett helt täcke.

Även om lägre temperaturer är skonsammare för dunet, rekommenderas det att täcken och kuddar tvättas i 60 grader för att bli av med kvalstret. Det är också viktigt att inte använda för mycket tvättmedel – och välj en skonsam variant. Du kan minska mängden tvättmedel till ca hälften / en tredjedel.

Vilket tvättmedel ska man då använda när man tvättar dun? Ett tvättmedel för ull eller silke är ofta lämpligt för att tvätta duntäcken, som exempelvis Grumme Fintvättmedel. Undvik att använda tvättmedel som innehåller enzymet protease då det kan skada dunet.

När det kommer till dun är det dessutom viktigt att inte använda sköljmedel. Detta då sköljmedel kan göra att dunet skadas och förlora sin spänst.

Läs tvättråden på täcket och avsluta med centrifugering för att få ut så mycket vatten som möjligt ur täcket.

Du kan givetvis torka duntäcken utan att använda torktumlare, men det kan vara lite mer krävande då du med jämna mellanrum under hela torkningen behöver skaka och fördela dunet.

Bäst resultat får du genom att torka i torktumlaren med ett par eller tre stycken tennisbollar. Detta knep hjälper till att få ett extra fluffigt täcke genom att fördela dunet och förhindra att det klumpar sig. Om du är orolig för att vanliga tennisbollar släpper ut luft, går det också att hitta speciella tvätt-tennisbollar för detta ändamål.

Använd ett skonsamt torkprogram, eller max 60 grader. Torka täcket tills att det är helt torrt. Ett bra tips för att veta om det är helt torrt är att väga täcket före och efter tvätt. Om det är tyngre än innan det tvättades så är det inte tillräckligt torrt – och kräver ytterligare tid i torktumlaren.

Det finns många faktorer som påverkar hur länge täcken och kuddar håller. Kvaliteten på täcken och kuddar, och inte minst hur du tar hand om dem. För att de ska hålla länge, undvik att dammsuga eller dunka på täcket, detta kan skada dunet. För att bevara fyllighet och spänst kan du skaka och vädra både täcken och kuddar regelbundet för att bevara fyllighet och spänst.

Så när är det dags att byta ut dina täcken och kuddar? Det kan variera mycket och beror såklart på nivån av slitage. Medan ett täcke kan hålla i tio år, bör kuddar bytas ut oftare – efter cirka två år. Detta då kuddar helt enkelt slits ut snabbare än täcken. Om kudden eller täcket har blivit platt, knöligt eller gult så är det också dags att byta det.

Andra produkter från Grumme